Kor Arti’-sang som overgangshjelp fra barnehage til skole

Korsang er kjempegøy, synes mange, både store og små, og attpåtil kan det å synge sammen gjøre faser i livet enklere. For eksempel i overgangen fra barnehagebarn til skoleelev. Det har Trondheim kommune veldig troa på, og har valgt seg en sang fra Norsk kulturskoleråds Kor Arti’-katalog som sangen i kommunens «overgangspakke».

 

Norsk kulturskoleråd, ved rådgiver Ingrid Almås, var nylig i Grilstad FUS barnehage i Trondheim, og fikk oppleve hvordan sangen «Stopp! Ikke mobb!» ble framført med stort engasjement og mye glede, av barnehagens 5-6-årsgruppe på avdelingen Huldra. Barnas korsang var supplert med innøvde dansebevegelser, noe som bare forsterka gleden av å framføre sangen.

 

Skaper trygghet i overgangsfasen

 

For å gjøre overgangen mellom barnehage og grunnskole så trygg og naturlig som mulig har Trondheim kommune felles rutiner for alle barnehager i kommunen. Når barna møtes i første klasse til høsten kommer de fra ulike barnehager, og da er det fint å allerede ha noe felles.

 

– Felles «grenseobjekter» er en felles bok, et felles spill, en felles lek og en felles sang. Og sangen er altså «Stopp! Ikke mobb!». En populær sang komponert av Frode Skålevik, som du finner i repertoaret på læringsressursen Kor Arti’, forteller Ingrid Almås.

 

Trondheim kommune har et skoleabonnement på Kor Arti’, og i tillegg et abonnement som sikrer at samtlige barnehagene i kommunen har tilgang til læringsressursens rikholdige sangkatalog.

 

Grenseobjekter er …

 

Grenseobjekter befinner seg i og på tvers av settinger, de er gjenkjennelige for barna, både som de eldste i en barnehage eller som de yngste i barneskolen, og grenseobjektene er fleksible i tolkninger og bruk. Grenseobjektene kan være gjenstander, spill, leker, bøker og sanger …

 

Trondheim kommune tror bruk av felles grenseobjekter i kommunen vil øke sannsynligheten for at barna opplever helhet og sammenheng mellom barnehage og barneskole. I Trondheim har en i tillegg til sangen «Stopp! Ikke mobb!» valgt seg følgende grenseobjekter: Boka «Geitekillingen som kunne telle til ti», spillet «Villkatten» og leken «Rødt lys».

 

Tekst: Egil Hofsli   Foto: Ingrid Almås   (Utlagt: 28. april 2022)