2021 St. Lucia 15.11.jpg

Kor Arti’ gir deg «Santa Lucia» i originalversjon

TRONDHEIM: En desemberklassiker, «Santa Lucia», er nå å finne i læringsressursen Kor Arti’.

 

Ifølge Bård Hestnes, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og prosjektansvarlig for Kor Arti’, har Kulturskolerådet mottatt veldig mange oppfordringer om å spille inn og legge ut kompet til den originale versjonen av den meget populære sangen som brukes i de fleste skoler og barnehager på Luciadagen 13. desember. Nå har det skjedd.

 

Fra før rommer Kor Arti’-katalogen Odd Nordstogas versjon av «Santa Lucia», eller Luciasangen», som den også tituleres. Nordstogas versjon har blitt kjent gjennom NRK-serien «Jul i Svingen».

 

Luciadagen feires 13. desember og er en minnedag i Den katolske kirke for den hellige Lucia, som ifølge legenden led martyrdøden tidlig på 300-tallet.

 

«Santa Lucia» er opprinnelig en napolitansk folkevise som første gang ble nedskrevet av komponisten Teodoro Cottrau i 1835. Han oversatte også teksten fra napolitansk dialekt til standard-italiensk. I Sverige begynte de allerede i 1893 å feire Lucia, og det har også blitt veldig vanlig å gjøre dette i Norge, gjerne med Luciatog og lussekatter/lusseboller.

 

Merk: Kor Arti' byr også på 60 andre jule-, advents- og desembersanger, som abonnenter enkelt finner under menypunktet/fanen Jul.

 

Tekst: Egil Hofsli (Utlagt: 15. november 2021)